Konstmusiksfestival återvänder till Piteå för första gången på 45 år

Unga musikskapare från Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige har Piteå som mötesplats under Ung nordisk musik-festivalen i ett kluster av ny musik, ljud- och performancekonst. Under sex dagar mellan den 26 – 31 augusti presenteras bland annat en remix av en Gesualdomadrigal, en installation/performance kring dekonstruktionen av ett piano, bombastisk, absurd musikteater och verk för dansare, elektronik och rörelsesensorer.

I år står Piteå för första gången sedan 1974 som värdstad för den internordiska festivalen Ung nordisk musik (UNM), grundad 1946. Beslutet att arrangera festivalen i Piteå, i motsats till någon av de större städerna inspirerade till årets tema: “Locations”.

“Vi vill uppmärksamma det lokala sammanhanget som en utgångspunkt för konst”,
säger Kajsa Antonsson, ledamot i Svenska Stiftelsen Ung Nordisk Musik.
“UNM-festivalen involverar unga musikskapare med nordisk anknytning från hela världen och är på så vis mycket viktig för återväxten inom konstmusik både i Norden och globalt. Kultur uttrycker emellertid en närvaro på alla platser och med temat ‘Locations’ vill ta upp platsen som en förutsättning för konstnärligt arbete, formandet av nätverk och utbyte runt konst. Det är ingen slump att årets festival äger rum i Piteå som med resurser som Musikhögskolan är en viktig mötesplats för ny musik”.

Under veckan kan festivalen upplevas på platser som Studio Acusticum, Piteå Stadskyrka, Kaleido och Framnäs folkhögskola. På fredagen den 30/8 har festivalen en satellitdag i Umeå, då Norrlandsoperans Symfoniorkester framför stycken av årets unga kompositörer. Andra verk framförs av de lokala ensemblerna Norrbotten NEO och festivalkören Piteå New Voices samt en rad frilansmusiker, både från trakten och gästande från andra delar av Norden. I programmet ser vi en mängd olika uttryck, medium och format, bland annat Aleksandra Slyz Synesthesia för dansare och rörelsesensor på Acusticum, Teemu Mastovaaras Mit inniger Empfindung där Schumanncitat slås samman med gayageum, rock och livemålning i Jason Pollock-anda, Bèlta poi che där kassettband och liveelektronik möter en uppklippt Gesualdo-madrigal, samt meta/morphē, ett kollaborativt verk där två konstnärer tillsammans med den som vill dekonstruerar ett piano i en process av utforskning, nedbrytning och återskapande. Samtliga verk av musikskapare och konstnärer under trettio år.

Info om UNM:

Svenska stiftelsen ung nordisk musik är del av en nordisk paraplyorganisation där varje land har var sin styrelse. Årligen arrangeras den roterande UNM-festivalen i ett av de fem nordiska länderna, med nya verk av kompositörer, ljud- och performancekonstnärer upp till och med 30 år fyllda från hela Norden. Festivalen verkar för att främja unga musikskapare inom Norden, samt möjliggöra ett kulturellt utbyte mellan ländernas respektive unga nutida konstmusikscener.

Presskontakt:
Kajsa Antonsson, 0768873834
unmsverige@gmail.com
UNM på Facebook
Festivalschema

Bilagor